Mafia comerţului cu fildeş – VIDEO

Directorul Hallywood-ului, Kathryn Bigelow a realizat filmul de scurt metraj “Last Days” (Ultimele Zile) în care prezintă comerţul ilegal cu fildeş. Kathryn Bigelow nu a fost niciodată intimidat de subiectele…

Într-un scurt metraj de animaţie, Bigelow a reuşit să urmărească traseul, în sens invers, a unei podoabe de fildeș dintr-un magazin până la colţii elefanţilor. În această aventură cinematografică, directorul prezintă legătura dintre comercianţii de fildeș și organizațiile teroriste. Bigelow este de părere că, în pofida acestor imagini cutremurătoare la care sunt supuşi elefanţii, se pare că cererea pentru fildeş nu scade deloc. Cumpărărtorii de obiecte din fildeş trebuie să înţeleagă că prin achiziţionarea acestor podoabe se finanţează terorismul, scrie site-ul Inhabitat.com.

Statistica spune că un elefant este ucis pentru colții lui, în medie, la fiecare 15 minute. În ciuda eforturilor majore pentru a stopa comerțul ilegal cu fildeș, uciderea elefanţilor pare a fi în creștere. Bigelow a explicat motivul pentru care a decis să producă filmul Last Days (Ultimele Zile): “Pentru a face un film despre un astfel de subiect mi-ar lua probabil ani de zile în care mai mulţi elefanți ar muri în acest interval de timp, așa că în schimb am organizat o echipă de colegi cineaști și am făcut scurt metrajul “Ultimele zile”, o producţie animată pe care ne-am gândit să o dăm unui public mai larg (în plus, internetul este plin cu imagini grafice cu elefanți sacrificaţi, iar ucidere acestora continuă.  În acest film sunt prezentate cele mai reale lucruri, explicate corespunzător, care ne fac să conştientizăm că trebuie să protejăm elefanţii sălbatici ca să nu dispară din lumea noastră, iar o soluţie ar fi renunţarea la aceste podoabe care ar opri finanţarea reţelelor teroriste.”Animația include imagini de la masacrul din  2013 de la Westgate Mall din Nairobi, prin care grupul terorist al-Shabaab şi-a asumat responsabilitatea. Al-Shabaab a fost estimat că ar câştiga aproximativ 600.000 de dolari pe lună din comerțul ilegal cu fildeș. Alte grupuri teroriste, cum ar fi Boko Haram și Lord’s Resistance Army au fost, de asemenea, acuzate de braconaj și de comerțul ilegal cu animale sălbatice. Comerțul ilegal cu animale sălbatice este una dintre cele mai mari afaceri ilicite, fiind plasată pe locul al patrulea după droguri, falsificări şi traficul de ființe umane. Da, e chiar mai rău decât afacerile cu arme.

Mai jos vă prezentăm filmul de scurt metraj Last Days, realizat de directorul Hallywood-ului, Kathryn Bigelow:

Traducere: Mircea Mitrofan