Moldova participă la recensământul păsărilor de apă

Moldova participă la recensământul păsărilor de apă
În perioada 10-20 ianuarie 2016 ornitologii din toată lumea sunt invitați să se implice în Programul de Monitorizare (Recensământul) păsărilor de apă (International Waterbird Census). Organizat pentru prima oară în…

Păsările de apă reprezintă un indicator prețios al calității zonelor umede. Ele comunică într-un ritm foarte dinamic și alert despre problemele ecologice existente într-o regiune, despre schimbările de anvergură ce se produc într-un ecosistem și care sunt încă invizibile sau greu de descifrat pentru oameni.  Fluctuația constantă a speciilor și a numărului de indivizi dintr-o zonă, schimbarea bruscă a unui loc preferat până adineauri, modificarea regimului de alimentație – toate acestea sunt „simptome” pe care oamenii de știință le pun cap la cap și încearcă să înțeleagă felul în care mediul înconjurător se schimbă.

De aceea, acest recensământ al păsărilor de apă se axează, an de an, pe monitorizarea numerică a populațiilor de păsări de apă; pe determinarea schimbărilor în numărul și distribuția acestor populații; pe identificarea zonelor umede de importanță internațională pentru păsările de apă și pe sintetizarea de informații necesare protecției și gestionării populațiilor de păsări de apă prin convențiile internaționale, legislația națională și alte mijloace. Acest program de monitorizare se desfășoară, precum am menționat anterior, în peste 120 de țări din întreaga lume, și implică anual în jur de 15000 de voluntari care participă la numărători. Aceștia vizitează anual cele mai importante zone umede din țările lor pentru a oferi date cât mai concrete asupra speciilor și numărului de păsări care poposesc în aceste zone. În fiecare an sunt numărate între 30-40 milioane de păsări de apă (cufundari, corcodei, pelicani, cormorani, stârci, berze, lopătari, rațe, gâște, lebede, cocori, lișițe, cresteți, scoicari, piciorongi, ploieri, prundărași, fugaci, becaține, pescăruși, chire, etc) care constituie specii de interes avifaunistic pentru 25 000 de zone umede din întreaga lume.

Aceste cifre demonstrează de la sine faptul că Recensământul Păsărilor de Apă reprezintă cea mai extinsă rețea de monitorizare a biodiversității, impresionând atât prin nivelul de extindere (global) cât și prin felul de funcționare (mii de ornitologi care numără sincron păsări sălbatice în propria țară).

Republica Moldova va participa și ea la acest program de monitorizare, numărând speciile de păsări care poposesc pe cele mai importante bazine acvatice ale țării. Această contribuție va fi de mare ajutor la redactarea analizelor internaționale care stau la baza programelor de conservare a vieții sălbatice și a zonelor de importanță naturală. Frumusețea peisajelor, sentimentul de a vedea o pasăre sălbatică în habitatul ei natural, satisfacția de a identifica corect o specie, și nu în ultimul rând, experiența de a face parte dintr-o echipă bazată pe obținerea unui succes comun face ca participarea la acest program să devină una foarte specială pentru orice iubitor de păsări.

O sursă completă de informații în acest sens este site-ul web al Organizației Wetlands International, care se ocupă de conservarea zonelor umede și a biodiversității caracteristice: www.wetlands.org, care oferă (în limba engleză) sfaturi și noutăți celor interesați de munca dedicată conservării vieții sălbatice.