MoldRec: „Depozitarea deșeurilor în așa mod poate fi considerată o crimă împotriva mediului înconjurător” FOTO

MoldRec: „Depozitarea deșeurilor în așa mod poate fi considerată o crimă împotriva mediului înconjurător” FOTO
Asociația MoldRec informează că o companie (Recwaste SRL) sub umbrela de gestionare a deșeurilor electrice aruncă deșeurile și le depozitează incorect aducând daune de proporții mediului înconjurător.

Compania dată, colectează lămpile cu conținut de mercur neavând autorizație în acest sens. Tuburile CRT sunt distruse și depozitate sub cerul liber poluând astfel solul pentru 100 de ani înainte,  mai informează Asociația.

Plasticul de la monitoare este la fel aruncat la groapă sau lăsat să se descompună sub cerul liber.

“Ne pare rău să constatăm că o companie care aparent a avut intenții bune, a călcat strâmb încă de la începutul activității sale. Asociația Moldrec a colaborat cu această companie la început, însă am decis să mergem mai departe singuri, din motiv că era practic imposibil de monitorizat activitatea și corectitudinea companiei date. Depozitarea deșeurilor în așa mod poate fi considerată o crimă împotriva mediului înconjurător iar neglijența de care au dat dovadă ar trebui pedepsită aspru“, a declarat  Iulian Gamureac, Președintele Asociației MoldRec.

Amintim că Asociația MoldRec organizează campanii de debarasare gratuită a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice adresată institutiilor de stat şi companiilor private. Campaniiile au ca scop implicarea instituțiilor de stat cât și a companiilor private în scopul creşterii gradului de reciclare şi de valorificare a resurselor materiale a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice în vederea gestionării ecoraţionale a acestora (tratare, reciclare, neutralizare).

Acţiunile asociației MoldRec propun preluarea gratuită a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice de la instituţiile şi companiile din sectorul public şi privat, situate în raza municipiului Chișinău, cu întocmirea tuturor documentelor legale care să ateste faptul că prin participarea la acestă campanie, şi-au îndeplinit obligaţiile legale și morale de gestionare a deşeurilor electrice.

MoldRec a fost înființată la începutul anului 2013 ca organizație non-profit și a contribuit la colectarea a peste 60 000 de kilograme de deșeuri electronice. Detalii pe site-ul www.moldrec.md

Foto:  Asociația MoldRec