Monopolul Societății Vânătorilor și Pescarilor din domeniul cinegetic și al vânătorii – Exclus
A fost introdusă noțiunea de „arie de protecţie specială avifaunistică” (art. 2), definintă ca „spaţiu natural destinat conservării, menţinerii şi, după caz, readucerii într-o stare de conservare favorabilă a speciilor de păsări şi a habitatelor specifice, în vederea protecţiei speciilor de pasări migratoare sălbatice”. În continuare, articolul 12 și 14 au fost suplimentate cu alineate noi în care se reglementează și se limitează anumite activități în perimetrul acestui nou tip de habitat protejat: amplasarea centralelor electrice eoliene, utilizarea pesticidelor în agricultură, desfăşurarea activităţilor agricole cu utilaje şi maşini în perioada de cuibărire, distrugerea cuiburilor, a pontei sau a puilor – deranjarea păsărilor în timpul cuibăritului, arderea vegetaţiei şi a miriştii, stufului şi a pârloagelor, scoaterea puilor pentru comerţ ilegal, electrocutare şi coliziune în linii electrice, depozitarea necontrolată a deşeurilor.”
Hotărârea de Guvern prevede și alte completări la articolul 16, acolo unde este indicat statutul juridic al ariilor de importanță avifaunistică, situația cadastrală a acestora și managementul lor. Această hotărâre de Guvern are și o nouă anexă (nr. 4) în car sunt indicate speciile de păsări migratoare din Republica Moldova și statutul de conservare al fiecăruia așa cum a fost acordat de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN).
De asemenea în cadrul sedinței guvernului din 20 aprilie 2016 a fost avizat și proiectul hotărârii de guvern cu privire la iniţierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului dintre Ministerul Mediului al Republicii Moldova, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare privind implementarea Proiectului „Consolidarea cadrului instituțional în sectorul alimentării cu apă și sanitație din R. Moldova.
Ministrul Mediului a catalogat ziua de ieri, 20 aprilie drept cea mai productivă zi de când se află în fruntea Ministerului Mediului al Republicii Moldova, reuşind să aprobe în şedinţă de Guvern trei iniţiative, care au aşteptat să fie adoptate timp de 25 de ani. „Iniţiative care vor salvgarda trei domenii extrem de importante pentru mediu: forestier, cinegetic şi piscicol”, susține Munteanu.
Totodată, acesta a specificat că zeci de alte proiecte se află la diferite etape de pregătire, iar în curând vor fi promovate mai multe “iniţiative uitate”.