O excursie reușită în Moldova înseamnă nu numai vizitarea obiectivelor turistice, dar și o experiență.
În emisiunea Loc de Dialog, domnul Victor Ciobanu, șef-direcție Agenția Națională a Turismului a spus că: “Cele mai multe oferte în domeniul turismului sunt în perioada sărbătorilor de iarnă: tradițiile de Crăciun, Revelion, obiceiurile de iarnă, bucatele tradiționale promovate în special de agropensiuni. Turismul religios este destul de dezvoltat și solicitat în Republica Moldova. Noi avem 55 de mănăstiri care sunt vizitate foarte des. Turismul vitivinicol prin cramele foarte cunoscute în țară, dar și peste hotare. Turismul cultural care este valorificat prin intermediul evenimentelor: Ia Mania, Gustar, Ziua Națională a Vinului, Bostaniada, Festivalul Cartofului, Festivalul Mărului, Festivalul Tradițiilor meșteșugărești. Sunt evenimente care adună foarte multă lume.”
Elena Scobioală, președintele Asociației Ghizilor, Lectorilor și Translatorilor din Republica Moldova a declarat că: “Putem vorbi cu certitudine că turismul în Republica Moldova se dezvoltă. Apar noi oferte/produse turistice care până acum nu existau în țara noastră. Dacă până nu demult, pe paginile web ale agențiilor de turism puteai să găsești doar oferte foarte seci, de exemplu Chișinău-Căpriana-Chișinău, Chișinău-Hâncu-Chișinău și așa mai departe. Astăzi sunt anumite agenții de turism care s-au specializat pe turismul intern și receptor. Sunt abia la început și încearcă să creeze produse turistice. Ce înseamnă un produs turistic? Înseamnă combinarea acelor posibilități, valori, obiective turistice pe care le avem și crearea unui itinerar care este propus turistului. Avem un mare potențial turistic în Moldova, dar din păcate nu este atât de valorificat. Meșterii populari din Moldova sunt lăsați în umbră și cu care se colaborează foarte puțin. O excursie reușită înseamnă nu numai vizitarea obiectivelor turistice, ci înseamnă o experiență.Dacă în rezultatul unui excursii turistul este implicat în confecționarea unui obiect, dansează, cu siguranță el își va aminti cu mare drag de această experiență.”
Anatol Botnaru, proprietarul unei pensiunii agroturistice din satul Butuceni: “Pensiunea noastră activează non-stop. Turiștii vin la noi atât din țară cât și de peste hotare. Pensiunea are 20 de camere și le oferim turiștilor numeroase curiozități: avem o fermă cu animale, restaurant cu bucătărie tradițională, centru spa, piscină etc. Turiștii străini care vin în Moldova sunt interesați de istoricul tradițiilor noastre și a obiceiurilor. Noi avem nevoie doar de drumuri bune pentru ca să avem mai mulți turiști și în primul rând să învățăm să zâmbim. Într-un sat în care nu intră nimeni este pierdut.”
Republica Moldova este o țară frumoasă, avem locuri minunate pe care trebuie să le vizităm, să ne cunoaștem țara, să ne odihnim aici, să venim cu familiile la o pensiune și să-i invităm și pe turiștii străini.