Panou solar construit acasă
Panoul solar de care vă povestim se construiește din cutii de aluminiu, de conserve, suc sau bere. Este simplu de construit, iar materialele necesare, cel puțin o parte, cu siguranță le aveți în șopron.
Pentru realizarea panoului sunt necesare următoarele materiale:
- – O ramă de geam vechi sau, preferabil construirea unei casete din lemn – dimensiunea ei va determina și numărul necesar de cutii de aluminiu. În imagine s-a folosit o ramă de 120 m X 60 cm, pentru care sunt necesare 72 de cutii goale de bere sau de suc
- – 4 placaje, dar care să nu fie din lemn de plop sau de pin
- – Izolație pentru placaje – carton
- – Spumă izolatoare
- – Un tub pentru aerisire
- – O bucată de plexiglass sau de sticlă
- – Bandă adezivă (pentru asamblare și ultimele finisări)
- – O placă de pal
- – Vopsea neagră sau spray
- – Un ventilator de la un computer
- – Gură de aerisire
- – Șuruburi și cuie
- – Unelte.
Inițial pentru a putea începe realizarea panoului solar, trebuie să colectați cutii de aluminiu. Ele trebuie să fie complet goale, în stare bună – neîndoite, găurite sau crăpate. Potrivit expunere.com se recomandă ca pe parcurs ce adunați cutiile, să le sablați suprafața pentru ca vopseaua neagră să se prindă mai bine.
Cutiile vor asigura circulația aerului, astfel, un capăt se taie, iar celălalt se găurește cu ajutorul unei bormașini. Apoi se fixează pe rânduri în caseta de lemn.
La capătul casetei, pentru fiecare rând de cutii se face un orificiu care apoi se acoperă cu o plasă pentru a limita intrarea prafului, dar pentru a permite aerului să circule.
La celălalt capăt al cutiei de lemn se face un orificiu în placaj și se fixează un ventilator de calculator, conectat la o aerisite. Pe aici va ieși aerul cald pe care ni-l dorim în miez de iarnă, produs cu ajutorul energiei solar. Menționăm că micul ventilator trebuie să aibă o sursă de energie electrică.