Pe 29 iunie sărbătorim Ziua Dunării
Proslăvit şi cântat în operele marilor istorici, compozitori, poeţi şi pictori în ultimele decenii, Dunărea a devenit pentru majoritatea europenilor nu numai un simbol al unirii, dar şi un criteriu de înţelegere a responsabilităţii şi securităţii ecologice pentru fiecare din noi şi a generaţiilor viitoare.
Implicarea noastră în celebrarea Zilei Dunării este un stimulent foarte puternic de a lua măsuri de protecţie a acestui fluviu măreţ nu doar într-o zi anume, ci în fiecare zi.
Prima ediţie a „Zilei Dunării”, a beneficiat de participarea a 13 ţări, a mii de organizaţii şi milioane de locuitori, care trăiesc în bazinul hidrografic al fluviului Dunărea, invitaţi din afara spaţiului dunărean, în cadrul celor peste 1000 de evenimente fastuoase.
Dunărea este al doilea ca lungime dintre fluviile Europei (după Volga), fiind singurul ce curge de la vest la est. Izvorăşte din Munţii Pădurea Neagră din Germania şi se varsă în Marea Neagră prin cele 3 braţe: Chilia, Sulina şi Sf. Gheorghe. În drumul său tranzitează teritoriul a 10 ţări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Moldova şi Ucraina) şi 4 capitale europene (Viena, Bratislava, Budapesta şi Belgrad).