Peştera „Emil Racoviţă” ar putea fi inclusă în circuitul turistic internaţional
Autoritățile de mediu au menționat în cadrul vizitei că rezervele subterane ale peșterii cu zăcăminte de gips, sunt exploatate în prezent de compania cu capital străin „Knauf-Ghips”.
Din lipsa unei căi alterntive de acces în peșteră fac imposibilă valorificarea potenţialului turistic al peşterii, deoarece intrarea în peşteră se află într-o porţiune abandonată a carierei de ghips, fiind situată la o adâncime de 27 m sub cota naturală a terenului şi închisă din motive de securitate.
Sistemul carstic „Emil Racoviță”, îndeosebi rețeaua subterană, pot fi grav afectate de acțiuni deliberate sau accidentale. Oprirea pompărilor la cariera de gips ar putea provoca inundarea galeriilor, iar deschiderea în mod natural sau artificial a unor noi intrări și apariția unei ventilații accerate, ar avea consecințe grave în echilibrul ecologic al mediului subteran prin scăderea accentuată a umedității aerului, uscarea sedimentelor și speleotemelor.
În subteran, echipa condusă de către ministrul mediului a parcurs câţiva km, trecând atât prin coridoare înguste, cât şi prin caverne cu înălţimi de peste 10 m. Un deosebit interes îl prezintă sălile enorme cu coloane din rocă de peste 2 milioane de ani, lacurile cu apă cristalină, precum şi formaţiunile minerale inedite, inclusiv cristale mari şi rare de selenit, cu nuanţe de chihlimbar. În peşteră se găseşte cel mai mare cristal de ghips din Europa, cu un volum total de peste 3 metri cubi.
Conducerea autorităţii centrale de mediu a menționat că va depune toate eforturile ca peştera „Emil Racoviţă” să fie inclusă în circuitul turistic internaţional. Există suficientă voinţă şi disponibilitate din partea Ministerului Mediului ca acest monument natural să fie valorificat la veritabilul său potenţial, mai ales că Guvernul României ar putea oferi cca 1 milion de euro pentru lucrările de reabilitare şi amenajare a peşterii.