STOP exportului de masă lemnoasă brută

STOP exportului de masă lemnoasă brută
Guvernul a aprobat o hotărâre de guvern prin care se sistează exportul de lemn brut, lemn pentru dogărie, traverse din lemn pentru căi ferate și lemn prelucrat. Categoriile de lemn…

În argumentarea sa Valeriu Munteanu a menționat că R. Moldova este cel mai despădurit stat european având doar 12% din suprafață acoperit cu păduri la o medie de 30% a Europei și la o medie de 45% a statelor UE. În același timp R. Moldova a fost și rămâne a fi un exportator activ de lemn brut cu precădere în țările UE care își protejează ariile forestiere. Modificările propuse prevăd conservarea fondului forestier care este încadrat în grupa I funcțională, având în exclusivitate funcții de protecție a mediului înconjurător și nu de exploatare  intensivă”, afirmă Ministrul Mediului.

Totodată, Valeriu Munteanu a subliniat că aprobarea acestei hotărâri de guvern  va contribui substanțial la diminuarea tăierilor forestiere ilegale și abuzive, va încuraja dezvoltarea ramurii de prelucrare a lemnului și în mod implicit va contribui la creșterea suprafețelor împădurite.

Potrivit Biroului Național de Statistică, defrișările de pădure au crescut de la o suprafață de 2661 hectare în anul 2008 la 3572 hectare în 2014. Pădurile ocupă o suprafață de peste 290 mii de hectare.

*Notă

Extras din Nomenclatura combinată a mărfurilor:

  • - 4407 Lemn tăiat sau despicat longitudinal, tranșat sau derulat, chiar geluit, șlefuit sau lipit prin îmbinare cap la cap, cu o grosime de peste 6 mm;
  • - 4406 Traverse din lemn pentru căi ferate sau similare;
  • - 4404 Lemn pentru dogărie; prăjini despicate; țăruși și pari din lemn, ascuțiți, nedespicați longitudinal; lemn simplu degroșat sau rotunjit dar nestrunjit, necurbat sau altfel prelucrat, pentru bastoane, umbrele, mânere de scule sau similare; lemn sub formă de eclise, lame, benzi și produse similare;
  • - 4403 Lemn brut, chiar cojit, curățat de ramuri sau ecarisat.