Strategii sectoriale privind adaptarea la schimbările climatice
Obiectivul principal al acestui proiect este de a sprijini Republica Moldova în instituirea Procesului Naţional de Planificare a adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatice, concomitent contribuind şi la dezvoltarea strategiilor şi proceselor de dezvoltare existente şi promovând acţiuni prioritare de adaptare la nivel local.
Valeriu Munteanu, ministrul mediului, prezent şi el la şedinţă a menţionat că adaptarea la schimbările climatice este complexă şi trebuie să decurgă în toate sectoarele, iar coordonarea intersectorială trebuie să asigure un proces eficient continuu şi flexibil.
Ministrul a mai spus că în Republica Moldova şi până acum se implimentau măsuri de adaptare la schimbările climatice doar că acest proces nu avea o abordare sistematică.
În cadrul proiectului deja au fost elaborate documentele de bază preliminare, care ulterior vor fi transpuse în versiunea finală a acestui mecanism. Acestea sunt: Conceptul mecanismului de coordonare a procesului de adaptare; Conceptul național de planificare a adaptării și indicatorii sectoriali sensibili de gender pentru domeniul schimbărilor climatice. La fel au fost identificate sectoarele prioritare pentru încorporarea măsurilor de adaptare în politicile și strategiile sectoriale (sectorul energetic și sectorul transporturi).
Aceste activități ale proiectului vin să sprijine realizarea obiectivelor Strategiei Republicii Moldova de adaptare la schimbarea climei pînă în anul 2020 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia.
La şedinţă au fost prezenţi Gerhard Schaumberger, Șef al Oficiului Coordonator pentru Cooperare Tehnică a Ambasadei Austriece în Moldova, reprezentanți ai Ministerelor Finanțelor, Economiei, Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Sănătății.