Valeriu Munteanu: Mulţi stau în rând să mă demită, de la cei cu azbestul, la cei cu vânatul
Ministrul a prezentat jurnaliştilor noul proiect de Hotărâre de Guvern, depus chiar astăzi, 29 septembrie 2015, la Guvern. Documentul prevede nu doar interzicere arendei padurilor, dar şi majorarea de circa 5 ori a taxei anuale de arendă a sectoarelor de pădure arendate în scop de recreere. De asemnea, construcțiile din păduri urmează să treacă o nouă expertizare, atât a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, cât și a Inspectoratului Ecologic.
Un alt subiect a fost extragerile de nisip și pietriș din Nistru şi Prut. Potrivit ministrului, în acest domeniu este nevoie de foarte multă muncă. Pentru început, Ministerul Mediului a propus ca Guvernul să aprobe sanţionarea penală pentru extragerea şi comercializarea ilicită a nisipului, pietrişului şi prundişului din albiile minore ale râurilor Nistru şi Prut şi privațiunea de libertate pentru cinci ani pentru extracția ilegală a nisipului și prundișului.
Abordând subiectul siguranței ecosistemelor râurilor de importanță națională Prut și Nistru, s-a discutat și despre reglementarea pescuitului comercial/ industrial. Ministrul şi-a luat angajamentul ca în decembrie, când tradiţional Ministerul Mediului aprobă cotele pentru pescuitul industrial/comercial pentru următorul an, aceste cote vor fi anulate, astfel fiind interzis acest gen de pescuit. Munteanu a explicat că a discutat cu omologul său din România, pentru a interzice pescuitul industrial în râul Prut. Astfel, ministrul a asigurat jurnaliștii că a primit toată deschiderea din partea Românei la acest subiect. În cazul râului Nistru, situația este mai complicată, deoarece, spune ministrul Munteanu, avem teritoriul așa numitei republici transnistrene și Ucraina, care se află într-o situație de conflict armat. Totuși, Valeriu Munteanu a accentuat că nimic nu este imposibil și deja sunt duse tratative cu colegii din Ucraina.
Președintele Mișcării Ecologiste, Alecu Reniță, a pus în discuție problema râului Nistru pe porţiunea Turunciuk, unde peste o sută de km riscă să se transforme în baltă. Aici, debitul râului se duce într-un braț al fluviului Nistru, care se desparte de acesta în apropierea satului Cioburciu din Republica Moldova și se revarsă în cursul principal la Biliaivka, Ucraina. Ministrul a afirmat că nu știa de problema respectivă, dar va înainta demersuri pentru a afla care este situația și a rezolva problema.
De asemenea, s-a discutat și interzicerea vânatului cerbului, elanului, căprioarei, iepurilor, potârnichilor, gâştelor, raţelor şi lişiţelor. Hotărârea de Guvern care prevede acest fapt a trezit nemulțumirea Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor, care susțin că decizia este nefondată, iar la aprobarea acesteia ministerul trebuia să se consulte cu cinegeticienii. Ministrul a subliniat că nu va ceda presiunilor, iar la baza deciziei stau studii și rapoarte făcute de instituții specializate în domeniu. Totodată, a specificat că Republica Moldova are obligaţia și de a respecta convențiile internaționale la care este semnatară şi care prevăd protecţia speciilor, nu vânarea lor. În privința protestului, Valeriu Munteanu a specificat că este un drept al fiecărui cetățean, protestul fiind un atribut al democrației.
Ministrul a accentuat că deşi se află în fruntea ministerului de doar opt săptămâni, are dorința și voința să schimbe lucrurile în domeniul mediului, chiar dacă mulţi sunt cei care stau în rând să-l demită – de la cei cu azbestul, la cei cu nisipul sau vânatul. Vorbind de restanţele de decenii ale domeniului, ministrul a menţionat de Agenţia „Moldsilva”, care a fost transferată în subordinea autorităţii centrale de mediu. Ministrul este ferm hotărât să schimbe abordarea asupra pădurilor, care reprezintă o valoare de mediu, nu de profit economic, precum era percepută până acum chiar de către “Moldsilva”. La fel, vor fi fortificate eforturile pentru creşterea indicilor de împădurire, în toamna acestui an urmând a fi alocaţi 30 de milioane de lei din Fondul Ecologic de Stat pentru a împăduri peste 500 de ha de păduri.
Pe lângă toate astea, s-a discutat și finalitatea proiectelor finanțate din granturi internaţionale, dar şi din Fondul Ecologic Naţional. Ministrul a accentuat că se cheltuie şi se solicită foarte mulți bani pentru apă și sanitație, dar multe din aceste proiecte sunt în detrimentul, nu beneficiul populaţiei. Un exemplu oferit de acesta este în localitatea Mingir, Hânceşti, unde apa arteziană este foarte poluată, deşi sondele au fost proiectete şi construite cu toate avizele de mediu favorabile. Acum autoritățile interzic cetățenilor să utilizeze apa care ajunge în ogrăzile lor, aceasta nefiind bună nici pentru băut, irigare sau alte activități casnice.
Jurnaliștii prezenți la eveniment au abordat şi alte probleme, actuale în diferite regiuni ale țării. Astfel, jurnalistul Ion Ciumeică a întrebat despre extragerea petrolului la sudul Republicii în localitatea Văleni, iar ministrul Munteanu a promis să vină cu datele rezolvării problemei în scurt timp. Alte probleme discutate au fost navigabilitatea râului Prut, reorganizarea Fondului Ecologic, legea ariilor protejate și acțiunile din cadrul rezervațiilor științifice.
Întrunirea cu Ministrul Mediului a avut loc în cadrul proiectului „Agenda naţională de mediu: prin comunicare, spre o mai bună guvernare a mediului”, realizat de AJMTEM, susținut de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și de Uniunea Europeană.
.