/FOTO/ Vor fi reciclate. Din regiunea transnistreană au fost scoase patru tone de baterii uzate

Patru tone de baterii vechi au fost scoase din regiunea transnistreană. Exact atâtea s-au acumulat în ultimele 18 luni într-un depozit al „Spetsavtohozyaystvo”. Au ajuns acolo datorită eforturilor organizației publice EcoPMR, care a lansat o campanie de colectare a bateriilor vechi, transmite novostipmr.com.

„Acestea au fost colectate de voluntari din toată regiunea transnistreană: cetățenii le-au adus la punctele noastre de colectare. Principala povară a căzut pe umerii angajaților poștali: în fiecare lună, aproximativ 200 kg de baterii sunt transportate la Tiraspol de la toate oficiile poștale. Am instalat acolo o urnă specială”, a declarat Boris Efros, șeful Eco PMR.

Deși se colectau de mai mult timp, nu exista posibilitate de scos bateriile uzate din regiune. Astfel, activiștii de mediu s-au adresat autorităților care s-au implicat în proces.

Foto: novostipmr.com
Foto: novostipmr.com

„Ne-am alăturat acestui proiect, anul trecut în vară am reușit să scoatem doar 800 kg de baterii, anul acesta – 4 tone. Suntem foarte recunoscători prietenilor noștri din misiunea OSCE pentru asistență financiară și tehnică în implementarea acestui proiect. Au plătit pentru serviciile organizației specializate care colectează, depozitează și elimină aceste baterii ”, a declarat Dmitry Palamarchuk, șeful Direcției principale de politică externă al așa-zisului minister al afacerilor Externe din regiune.

Bateriile uzate vor fi trimise pentru reciclare în România.

Despre problema bateriilor uzate s-a început a discuta relativ recent, după ce ecologiștii au bătut alarma. Precizăm că dacă bateriile uzate sunt aruncate la gunoi, atunci metalele grele conținute în ea, împreună cu apa uzată, vor cădea în apa subterană și în sol, otrăvind plantele.

Foto: novostipmr.com
Foto: novostipmr.com
Foto: novostipmr.com
Foto: novostipmr.com
Foto: novostipmr.com
Foto: novostipmr.com

Articolul /FOTO/ Vor fi reciclate. Din regiunea transnistreană au fost scoase patru tone de baterii uzate apare prima dată în Ecopresa.