SPPN anunță numărătoarea ciufilor de pădure. Cum poți participa și tu

Societatea pentru protecția păsărilor și a naturii (SPPN) anunță demararea unui program prin care și-au propus să numere locurile de iernare a ciufurilor de pădure.

SPPN afirmă programul are scopul de a obține date științifice în scopul estimării numărului de ciufi de pădure din țară, identificării locurilor de iernare a acestora și urmăririi pe termen lung a schimbărilor efectivelor de iernare a acestei specii.

Voluntarii care doresc să contribuie la această numărătoare sunt rugați să trimită pe adresa sppn.moldova@gmail.com un mesaj care să cuprindă:

– numărul ciufilor de pădure prezenți în locul de aglomerare;
– coordonatele exacte ale locului unde aceștia se află în perioada iernii (se pot fixa cu ajutorul Google Maps);
– caracterul locului de aglomerare (pâlc de copaci pe stradă, parc, scuar, curte de instituţie publică/, curte privată, curte biserică, cimitir);
– ora numărătorii (în zori, în timpul zilei, sau seara);
– informații despre factori de deranj dacă există);
– alte comentarii adiționale.

Membrii societății menționează că este important ca în timpul efectuării observațiilor voluntarii să fie foarte discreți: păsările să fie urmărite de la distanță, iar strigătele, țipetele și alte manifestări vocale vor fi evitate. La cel mai mic semn de stres din partea păsărilor (stare de alertă, zbor de îndepărtare, țipăt de alarmă), voluntarii trebuie să se îndepărteze.

Ciufii de pădure sunt păsări nocturne, care dorm pe timpul zilei. Prin urmare, este important să țineți cont de regulile mai sus.

Programul se bazează și se adresează tuturor celor care iubesc păsările și doresc să contribuie cu date importante despre ciufii de pădure ce iernează în apropierea lor. Prin urmare, dacă ați identificat în propria localitate un grup de ciufi de pădure, anunțați Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii și contribuiți la îmbunătățirea datelor legate de prezența acestei specii în Republica Moldova!

Articolul SPPN anunță numărătoarea ciufilor de pădure. Cum poți participa și tu apare prima dată în Ecopresa.