Activitățile Proiectului FLEG II la o nouă etapă

Activitățile Proiectului FLEG II la o nouă etapă
Comitetul de coordonare a Programului ENPI FLEG II, desfășoară o reuniune în care se discută despre rezultatele privind îmbunătățirea calității gestionării sectorului forestier. La întrunire participă reprezentanți din Armenia, Georgia,…

Directorul general al Agenției „Moldsilva”, Ion Cebanu, a menționat că Programul ENPI FFLEG este important pentru țara noastră, în special prin abordarea problemelor stringente ale sectorului, prin îmbunătățirea politicii forestiere, cadrul legislativ și instituțional, precum și capacitățile de conservare.

Totodată, Aniel Singh, reprezentantul Delegației Uniunii Europene, a menționat în cadrul întrunirii că cele mai mai grave probleme în sectorul forestier sunt cele legislative și de corupție, iar la baza nivelului de trai al populației stau inclusiv resursele forestiere, pentru transparență este nevoie și de implicarea cetățenilor ong-urilor, instituțiilor de profil naționale și internaționale.

Planul de activități pe țară al proiectului include 10 activități, dintre care 4 s-au finalizat, 5 sunt în proces de implementare, iar ultima urmează să fie lansată în această toamnă.

Printre cele mai importante activități pentru Republica Moldova sunt: studiile analitice privind serviciile ecosistemice prestate de pădure, dezvoltarea unui sistem de monitorizare privind circuitul de masă lemnoasă, reducerea ilegalităților forestiere prin implicarea publicului larg în procesul de comunicare și educație, instruirea jurnaliștilor în procesul de abordare a tematicii forestiere, activități pilot – dezvoltarea capacității unei pepiniere de promovare a silviculturii energetice și crearea unei entități agroforestiere intercomunale la nivel local.

Lansarea procesului FLEG a fost gradul excesiv de infracțiuni silvice, creşterea corupției, comercializarea ilegală şi criminalitatea legată de pătrunderea producției lemnoase pe piață, ceea ce conduce la dereglarea ecosistemelor forestiere şi înrăutățirea condițiilor de viață pentru comunitățile umane.

La eveniment au mai fost prezente instituțiile partenere și implementatoare (Banca Mondială, Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) şi Fondul Global al Lumii Sălbatice (WWF).