WWF: Peste 8.700 de hidrocentrale noi amenință biodiversitatea europeană
Primul studiu care inventariază construcțiile hidroenergetice la nivel european arată că râurile sunt deja extrem de fragmentate din cauza a peste 21.000 de baraje hidroenergetice. Alte 8.700 se află în stadiul de planificare, deși legislația UE ar trebui să limiteze construcția de noi hidrocentrale, scrie Green-Report.
2.500 (28%) din totalul construcțiilor hidroenergetice planificate se află în arii protejate, marea majoritate în parcuri naționale și situri Natura 2000, cum se poate vedea și în harta realizată de WWF.
Studiul evidențiază, de asemenea, o creștere alarmantă a numărului de microhidrocentrale, care distrug iremediabil natura, în timp ce produc foarte puțină energie. Având în vedere că o treime din speciile europene de pești de apă dulce sunt în prezent amenințate cu dispariția – barajele hidroenergetice având un impact major în acest sens – râurile europene și biodiversitatea lor nu pot face față presiunii și mai multor hidrocentrale, apreciază organizațiile.
„Solicitat de WWF, RiverWatch, GEOTA și EuroNatur, studiul oferă dovezi clare ale eșecului guvernelor statelor membre UE de a proteja râurile și biodiversitatea, demonstrând ignorarea flagrantă a legilor europene privind protecția apei și a naturii”, au transmis cei de la WWF.
Potrivit studiului, barajele hidroenergetice distrug râurile și mediul înconjurător, contribuind serios la pierderea biodiversității, în special a speciilor de apă dulce. Hidrocentralele schimbă fluxul natural al unui râu, blochează rutele de migrație ale peștilor – care afectează stocurile de pește și supraviețuirea speciilor vulnerabile – și captează sedimente care protejează malurile și delta împotriva inundațiilor și creșterii nivelului mării.
În conformitate cu Directiva Cadru privind Apa a UE (DCA), statele membre trebuie să se asigure că toate râurile sunt sănătoase până în 2027. Barajele hidroenergetice reprezintă un obstacol major pentru atingerea acestei ținte. Mai sunt șapte ani și, la nivel european, 60% din râuri nu sunt încă sănătoase.
„Impactul DCA a fost redus prin modul slab în care a fost pusă în aplicare, prin verificările și controalele slabe și prin abuzul de scutiri, adesea în beneficiul agriculturii și industriei nesustenabile. Noile proiecte hidroenergetice sunt adesea construite indiferent de principiul de nedeteriorare din lege, fără a se solicita excepții de la aplicarea obiectivelor DCA – chiar și atunci când există dovezi că hidrocentrala ar degrada și mai mult sănătatea râurilor”, se mai arată într-un comunicat WWF.
În Austria – una dintre țările cu cele mai multe amenajări hidroenergetice – sunt planificate 123 de instalații suplimentare. Dar un studiu recent a constatat că mai puțin de o treime din autorizațiile obținute pentru hidrocentrale erau în conformitate cu DCA.
Articolul WWF: Peste 8.700 de hidrocentrale noi amenință biodiversitatea europeană apare prima dată în Ecopresa.