Ce efect au lupii asupra ecosistemelor

Faptul că lupii au un efect benefic asupra ecosistemelor nu era neapărat o noutate, dar nivelul de beneficii aduse pare să surprindă lumea științifică. Prezența lupilor într-un ecosistem ajută la creșterea copacilor, depitul apelor și revigorarea altor numeroase specii, potrivit National Geographic.

Lupii au un efect indirect uriaş asupra ecosistemelor: nu doar că sunt necesari pentru reducerea populaţiei de căprioare sau de alte animale (ierbivore, în special), ci schimbă în mod fundamental comportamentul ierbivorelor, unde păşunează acestea şi ce regiuni ajung să evite. Astfel, copacii şi plantele încep din nou să crească în zone unde aproape dispăruseră din cauza faptului că ierbivorele se hrăneau intensiv acolo, iar specii de păsări sau animale apar în regiunile unde se întâmplă această refacere a naturii. Acest fapt influenţează evoluţia întregului ecosistem dintr-o regiune, care devine mult mai plină de viaţă în doar câţiva ani – şi totul, datorită lupilor, aceşti „prădători” vânaţi şi blamaţi.

Un lucru pe care trebuie să îl reținem este că, pe lângă lupi, există şi alţi mari prădători la fel de utili ecosistemelor, însă noi îi vânăm şi îi ucidem cu brutalitate – rechinii, spre exemplu, sunt în aceeaşi situaţie. Dispariţia lor va avea efecte negative greu de prevăzut asupra ecosistemelor.