Schimbările climatice influențează ciclurile de viață ale frunzelor

Un nou studiu publicat săptămâna aceasta în revista Nature Climate Change arată că modelele de vegetaţie din întreaga lume suferă modificări din cauza schimbărilor climatice.

Între anii 1981 şi 2012, calendarul ciclului de viaţă al frunzelor pare că s-a schimbat serios pentru 54 de procente din suprafaţa terestră a planetei. Asta înseamnă că ciclurile de viaţă ale frunzelor din întreaga lume se modifică, ceea ce ar putea duce la şi mai multe schimbări ale climei globale.

În spatele acestor modificări pot fi o serie de factori – schimbarea precipitaţiilor locale, schimbările de temperatură, modificările dioxidului de carbon din atmosferă etc. – dar un lucru e sigur: la fel cum schimbările climatice influenţează vegetaţia, şi vegetaţia poate influenţa clima.
Plantele au puterea de a optimiza formarea norilor, de a schimba cantitatea de lumină a soarelui degajată dinspre pământ, şi de a modifica transferul de căldură dintre pământ şi atmosferă. În plus, schimbările subtile ale vegetaţiei pot de asemenea influenţa ecosistemele: unele specii de păsări şi insecte au simţit deja asta pe măsură ce ciclurile lor de viaţă şi-au pierdut sincronizarea cu cele ale plantelor din jurul lor, explică Steven Higgins, unul dintre cercetătorii care au făcut acest studiu.