Comunicat de presă: A fost lansat al treilea apel de granturi post-investiţionale Mac-P

A fost lansat cel de-al treilea apel al Programului de granturi post-investiţionale „Managementul durabil al terenurilor” al proiectului Băncii Mondiale „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P). Producătorii agricoli, care au investit începând cu 1 noiembrie 2014, pot depune dosarele pentru a beneficia de granturile post-investiţionale. Oferta este deschisă până la 31 decembrie 2015, transmite IPN.

Ministrul în exerciţiu al agriculturii, Ion Sula, a spus, într-o conferinţă de presă, că acest proiect are ca scop să motiveze producătorii agricoli să-şi echilibreze afacerile, să asigure un management durabil al resurselor naturale. „Obiectivul nostru e să le oferim viitoarelor generaţii un sol fertil şi un mediu sănătos”, a subliniat oficialul.

În cadrul apelului dat, agricultorii pot beneficia de granturi în valoare de până la 20 de mii de dolari, dar nu mai mult de 50% din investiţia făcută. Granturile sunt destinate pentru  acţiuni, dar şi tehnologii prietenoase mediului, pentru împădurire etc. Anul trecut au depus dosare 129 de producători agricoli, dintre care 91 au beneficiat de acest ajutor, în valoare totală de 14 milioane de lei.

Viceministrul în exerciţiu al mediului, Lazăr Chirică, a remarcat că în ultimii 20 de ani solurile din Moldova au avut de suferit foarte mult, sunt peste 700 de mii de hectare de terenuri agricole supuse erodării. Proiectul dat prevede restabilirea a peste 2 mii de hectare de fâşii de pădure pentru diminuarea eroziunii. Lazăr Chirică precizează că cel de-al treilea apel degranturi este diferit de primele două, deoarece susţine procurarea de echipamente care să protejeze solul şi vine cu metodologii noi de prelucrare a solului pentru a nu-l afecta în continuare. „Venim să şcolarizăm agricultorii şi să arătăm impactul asupra mediului şi a ecosistemelor”, a precizat oficialul.

Petru Maleru, directorul Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură, a spus că data limită a acestui apel este sfârşitul anului curent. Dar de fiecare dată când se vor colecta 10 dosare va fi convocată comisia de examinare. Pot depune dosarele toţi producătorii agricoli, cu excepţia celor din Chişinău şi Bălţi. Se consideră eligibile investiţiile făcute după 1 noiembrie 2014. Sunt eligibili producătorii agricoli care au o perioadă de activitate de cel puţin 3 ani, nu au datorii la bugetul public naţional şi activează legal.