Moldova are o nouă lege privind calitatea apei potabile. Principalele prevederi

Decretul pentru promulgare şi legea privind calitatea apei potabile au fost publicate vineri în Monitorul Oficial, informează MOLDPRES. Documentul stabilește procesul de monitorizare a calității, condițiile de calitate a apei, precum și autoritățile responsabile pentru informare și monitorizare.

Potrivit proiectului, parametrilor stabiliți trebuie să corespundă apa din robinetul consumătorului, apa potabilă îmbuteliată, precum și apa folosită în procesul de producție la întreprinderile alimentare. Aceasta trebuie să fie curată, lipsită de microorganisme, paraziți sau substanțe care prin concentrația lor constituie un pericol potențial pentru sănătatea umană.

De calitatea apei vor fi responsabile și autoritățile publice. Astfel, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) va monitoriza calitatea apei la fiecare etapă de producere, iar Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va supraveghea calitatea apei potabile utilizate de întreprinderile de profil alimentar și a apei îmbuteliate comercializate.

De asemenea, vor fi supuse controalelor sursele ce asigură apa potabilă în mediul rural. Fântânile vor fi verificate o dată la trei ani de către subdiviziunile teritoriale ale ANSP. În cazul în care analizele de laborator vor arăta că apa nu întrunește condițiile necesare, se va interzice utilizarea acesteia pentru consum.

În scopul informării cetăţenilor, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale va publica pe pagina web a instituției, o dată la trei ani, Raportul naţional privind calitatea apei potabile.

Prezenta lege va intra în vigoare la 12 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Articolul Moldova are o nouă lege privind calitatea apei potabile. Principalele prevederi apare prima dată în Ecopresa.